Afgelopen maandag was het tijd voor alweer de 5e Indievelopment! Wij waren uitgenodigd en ik mocht afreizen naar de Jaarbeurshallen in Utrecht. Voor mij was dit een unieke ervaring, want niet alleen is dit mijn 1e Indievelopment, het werd dit jaar weer gegeven in de Supernova zalen, waar ik nog nooit was geweest.

Leuke praatjes…

Ik ken de Jaarbeurs alleen van grote, kale hallen met zwetende gamers en zakelijke conferentiezaaltjes vol belangrijk lijkende mensen. De supernova ruimtes zijn creatief ingericht, met bijzondere kleurstellingen en hippe verlichting. Een prachtige plek om studenten en indie developers samen te brengen en te inspireren.

En hoewel ik geen indie ontwikkelaar ben, kon ik met mijn ervaring in de IT gelukkig de inspirerende verhalen van de sprekers goed volgen. En wat een leuke samenstelling van sprekers was er te vinden! Van over de wereld kwamen ze naar Indievelopment toe, met ervaringen van kleinschalige mobile game development tot animator bij een grote uitgever.

Er waren echt talloze tracks om te volgen. Tips om de gamesindustrie binnen te komen, een discussie over wat er nog mist in de Nederlandse indie game developer community, hoe je om kan gaan met de issues tussen de developer en de uitgever en het delen van ervaringen uit de grote gamesindustrie. Er was voor iedereen wat te volgen, of je nou op zoek was naar praktische ontwikkeltips of een discussie wou voeren over de toekomst van de Nederlandse Indiescene.

…en lekkere games

En natuurlijk stonden er talloze games tentoongesteld! Ik was gelukkig net de grote massa voor en werd warm ontvangen door de organisatie. Met een bakkie koffie in de hand liep ik rond en kon ik rustig bij alle indie games gaan neuzen. Met een stemformulier in de hand ging ik de standjes af, om mijn keuze te kunnen te maken wie het Indievelopment Award 2016 ging winnen.

Ik vind het altijd heerlijk om te zien dat deze kleine groepjes ontwikkelaars van die prachtige games weten neer te zetten. Natuurlijk heb ik zo mijn favorieten, maar gelukkig zijn die niet dezelfde als die van de rest van onze Crew. Ik ben bij indiegames namelijk pas enthousiast als de ontwikkelaars dat ook zijn.

Zo stond de crew van Deliver us the Moon in blauwe ruimtepakken hun game te promoten, en kwamen meteen een babbeltje maken. Natuurlijk had ik ze al eerder gezien op Firstlook, maar het is die drive om je game te promoten die mij motiveert om het spel te gaan spelen. Maar goed, Astronaut Chris was ondertussen ook wel erg bekwaam in het babbelen.

Volgend jaar weer!

Al met al was het een hele leuke ervaring, en ik verheug me op volgend jaar! Zowel om te zien wat voor geweldige creaties er uit ons kikkerlandje komen, als om weer leuke praatjes te kunnen volgen.

Voor iedereen die het dit jaar gemist heeft, binnenkort staan alle presentaties, inclusief de audio, op de website van Indievelopment. Mocht je de games willen opzoeken, hieronder een lijstje op volgorde van stand nummer, en daaronder het filmpje van een van de winnaars van het Indievelopment Award: Defend Your Friend.

Quatros Origins, Ortus ArenaArgia & Iluma, For Loot & Glory, Boy Beats World, Intergalactic Road Warriors, Blasterfest, HEAT, Unhinged, Kingdom, Circles, Breedspace, Curve Fever 3, Riposte, Powargrid, Pine, Defend Your Friend, Reggie, his cousin, two scientists and most likely the end of the world, BlockForm, Nimbi, Duck Game, Fragments of Him, PolyJumper, SpiritSpere, Rusty Lake Hotel, Deliver Us The Moon, Dimension Drive